Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

  • on 6 kwietnia 2021

Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

Składniki

około 300 g ugotowanych ziemniaków

1 łyżka masła

około 60 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)

około 50 g mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)

4 łyżki mleka

1 jajko

2 kwadratowe wafle (andruty)

Dodatkowo:

tłuszcz do smażenia

Bułka tarta

rozkłócone jajko

Rolowane ziemniaczki purée w wafelku

Przygotowanie

Ziemniaki gorące przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski). Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło. Następnie dodajemy jajko, mleko, obie mąki i sól. Purée dokładnie mieszamy i smarujemy nim andruty. Zostawiamy na kilka minut, aby wafle mogły zmięknąć. Następnie zwijamy je tworząc roladkę i kroimy na plastry.

Takie ziemniaczki możemy opanierować z obu stron w jajku i bułce tartej lub pozostawić bez panierki. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Podajemy odrazu po upieczeniu.
Smacznego 😉

Polecane przepisy: ewa wachowicz sałatka z selera konserwowego

Polecane przepisy: kotlety devolay ewa wachowicz

Polecane przepisy: sałatka brokuły kalafior jajko marchew sos czosnkowy

Polecane przepisy: kasza kuskus dietetyczna na kolację

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..