Sałatka wielowarzywna na zimę

  • on 6 kwietnia 2021

Sałatka wielowarzywna na zimę

Składniki

11/2 kg ogórków

1 kalafior

11/2 kg pieczarek

1 i 1/2 papryki czerwonej

2 papryki żółte

3 cebule

1 papryczka chili ( opcjonalnie )

Solanka:

10 szklanek wody ( pojemność szklanki 220 ml )

1 szklanka soli

Zalewa:

2 szklanki octu

6 szklanek wody

4 szklanki cukru

Sałatka wielowarzywna na zimę

Przygotowanie

Ogórki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić w paski.

Warzywa zalać solanką na 2 godziny.

Kalafior podzielić na różyczki i obgotować krótko, dosłownie minutę od zagotowania. Pieczarki dokładnie umyć i również zagotować krótko w lekko osolonej wodzie.

Zalane solanką warzywa odcedzić, połączyć z kalafiorem i pieczarkami.

Składniki zalewy zagotować, wystudzić.

Warzywa wkładać do słoików. Jeżeli chcemy uzyskać pikantny smak sałatki dodajmy papryczkę chili w całości.

Warzywa uzupełnić zalewą.

Słoiki pasteryzować 15 minut.

Polecane przepisy: sałatka na zimę ewa wachowicz

Polecane przepisy: przetwory sałatka wielowarzywna do słoików

Polecane przepisy: sałatki obiadowe na zime

Polecane przepisy: salatki pasteryzowane na zime

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..