Salatka ziemniaczano-buraczana z groszkiem
Składniki
6 ziemniaków
4 średniej wielkości buraki (najlepiej już ugotowane)
1 szklanka groszku mrożonego
1 czerwona cebula
pół pęczka koperku
SOS
1 żółtko
3 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy dijon
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Salatka ziemniaczano-buraczana z groszkiem
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować ( ważne żeby nie przegotować, lepiej żeby były lekko twardade niż się rozpadały).
JEżeli nie macie już ugotowanych buraków ( ze sklepu albo przy okazji innego dania) należy je upiec w piekarniku w folii aluminiowej
Groszek ugotować w wodzie ( ok 10 minut).
Cebulę pokroić w kosteczkę,koperek posiekać.
Przestudzone ziemniaki i buraki pokroić w kostkę.
Składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować ( można też wymieszać dokładnie w słoiku).
Składniki sałatki przełożyć do miski, zmieszać z sosem i odstawić do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.