Schab wieprzowy (środkowy) bez kości wędzony.

  • on 6 kwietnia 2021

Schab wieprzowy (środkowy) bez kości wędzony.

Składniki

Surowiec:

Schab wieprzowy bez kości 1,4 kg

Skład solanki 1 litr:

liść laurowy połamane 5-6 liści

ziele angielskie 10-12 ziaren

czosnek z łuskami 5-6 zębów

peklosól 80 gram

cukier 1 łyżeczka (10 g)

Schab wieprzowy (środkowy) bez kości wędzony.

Przygotowanie

Wykonanie solanki, peklowanie:
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.

Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy i masujemy.

Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą, zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.

Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.

Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza, i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza, ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.

Wyjmujemy nasze wędzonki z gara w którym wędziliśmy. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.

Schab w przekroju.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..