Sczerniały łosoś w przyprawach ze smażoną cukinią

  • on 6 kwietnia 2021

Sczerniały łosoś w przyprawach ze smażoną cukinią

Składniki

świeży filet z łososia bez skóry

1 duża cukinia

2 łyżki masła

2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

1/2 łyżeczki suszonego czosnku

1/2 łyżeczki suszonej cebuli

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka oleju rzepakowego

Sczerniały łosoś w przyprawach ze smażoną cukinią

Przygotowanie

W miseczce wymieszać przyprawy: wędzoną papryka, tymianek, oregano, kminek, pieprz cayenne, suszony czosnek, suszoną cebulę oraz sól i pieprz czarny.
Cukinię pokroić w niezbyt grube plastry i odstawić na bok.
Łososia pokroić w równe kawałki.

Na patelnię dodać masło oraz olej rzepakowy i podgrzać na średnim ogniu.
Każdy kawałek łososia obtaczać równomiernie z każdej strony w miseczce z przyprawami.
Kiedy patelnia będzie gorąca, masło rozpuści się i zacznie się odrobinę pienić – wrzucić obtoczone w przyprawach kawałki łososia.

Po 5-7 minutach przekręcić kawałki łososia na drugą stronę.
Gotować kawałki ryby do momentu, aż utworzy się ciemnobrązowa skórka, a łosoś będzie ugotowany.
(wszystko zależy od grubości filetów, stopnia podsmażenia ryby jaki lubimy i wielkości ognia – należy tylko uważać aby przyprawy na kawałkach ryby się nie przypaliły, a jedynie pięknie sczerniały)

Kiedy łosoś będzie już idealnie dla nas ugotowany i podpieczony, zdjąć go z patelni
na płaski talerz. (można go też uprzednio odsączyć na papierowym ręczniku)
Na pozostałe na patelni po łososiu masło i przyprawy wrzucić plasterki pokrojonej cukinii.

Smażyć ją, do momentu, aż będzie miękka i osiągnie ulubiony przez nas stopień podsmażenia. (jeśli ktoś lubi bardziej miękką i bardziej podsmażoną cukinię polecam podsmażanie jej w przyprawach na oddzielnej patelni, w ten sposób całe danie będzie cieplejsze i po prostu idealne)
Kiedy łosoś i cukinia będą gotowe, podawać je na płaskim talerzu.
SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..