Sernik waniliowy z rodzynkami w polewie czekoladowej

  • on 6 kwietnia 2021

Sernik waniliowy z rodzynkami w polewie czekoladowej

Składniki

biały ser twaróg 3 razy zmielony, lub z wiaderka 1 kg

jajka kurze 6 szt.

cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)

ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki

masło 20 dag

spażone rodzynki pół szklanki

wiórki kokosowe do posypania

Polewa czekoladowa:

śmietana 36% – 80 ml

czekolada gorzka 100 g

Sernik waniliowy z rodzynkami w polewie czekoladowej

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową.

Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.

Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin.

Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

Po schłodzeniu obcinamy brzegi sernika, wyrównany sernik dzielimy na porcje.

Polewa czekoladowa:
Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.
Posypka:
Wiórki kokosowe prażymy na gorącej patelni z łyżką masła. Podczas prażenia musimy uważać żeby nie przypalić wiórek.

Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..