Sernik z jogurtów greckich

  • on 6 kwietnia 2021

Sernik z jogurtów greckich

Składniki

* 1 l jogurtu greckiego z niską zawartością tłuszczu * 6 jajek * 2 duże budynie śmietankowe bez cukru * 1 szklanka oleju * 6 kr

* Herbatniki – około 180- 200 g * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * Szczypta soli

* Blaszka około 35 cm / 25 cm * Papier do pieczenia lub folia aluminiowa .

* Puszka masy krówkowej

Sernik z jogurtów greckich

Przygotowanie

Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i wstawiamy do lodówki.
Żółta ucieramy z cukrem na puszystą masę .Następnie dodajemy jogurt oraz olej. Miksujemy do czasu połączenia składników . w następnej kolejności dodajemy olejek śmietankowy , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 duże budynie .Wszystko dokładnie mieszamy . Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy .
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową a następnie układamy herbatniki jeden przy drugim . Na tak przygotowaną blaszkę wlewamy naszą masę . Pieczemy bez termoobiegu w 180 stopniach przez około godzinę .Jeżeli ciasto w trakcie pieczenia jest zbyt rumiane , przykrywam górę folią aluminiową . Przed wyjęciem należy sprawdzić środek ciasta patyczkiem drewnianym .
Po wyjęciu , na jeszcze ciepły sernik nakładamy masę krówkową . Dzięki temu , że sernik jest ciepły , z łatwością rozsmarujemy krówkę .

Polecam masę krówkową :

Masa krówkowa o smaku tradycyjnym

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..