Sernik z mango i bananów pod kruszonką słonecznikowo-migdałową w białej czekoladzie (bez pieczenia)
Składniki
Spód sernika:
300 g ciastek owsianych
60 g miękkiego masła
1,5 łyżki kakao
Masa serowa z mango i bananów:
1 duże mango
2 średnie banany
250 g serka mascarpone
250 g twarogu pełnotłustego
350 g twarogu sernikowego
25 g żelatyny
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
Kruszonka:
250 g słonecznika
70 g migdałów
1 tabliczka białej czekolady
150 g masła
2 łyżki śmietanki kremówki
Sernik z mango i bananów pod kruszonką słonecznikowo-migdałową w białej czekoladzie (bez pieczenia)
Przygotowanie
Spód ciasta:
Wszystkie składniki razem zmiksować na bardzo drobną kruszonkę. Wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez około 20 minut.
Masa serowa:
Żelatynę zalać zimną wodą (70 ml) i namoczyć.Mango z bananami i sokiem z cytryny zimiksować. Twaróg przemielić drobno. Żelatynę podgrzać, ale nie zagotowywać. Wymieszać z 2 łyżkami sera do sernika. Mascarpone, zahartowaną żelatynę, zimksowane owoce, cukier, twaróg, startą skórkę z cytryny i ser do sernika wymieszać do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy i dalej chłodzić.
Słonecznik podprażyć w piekarniku przez około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami masła i śmietanki w kąpieli wodnej. Przestudzić. Utrzeć z masłem. Połączyć ze słonecznikiem i migdałami. Rozłozyć równomiernie na blasze i zapiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Po upieczeniu wyłożyć na sito, aby kruszonka okapała z nadmiaru tłuszczu i odsączyć jeszcze na ręczniku papierowym i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie posypać górę sernika.
Sernik wstawić do lodówki i chłodzić najlepiej na całą noc, aby masa stężała.
Sernik jest gotowy;)
Smacznego:)!