Sernik z mango i bananów pod kruszonką słonecznikowo-migdałową w białej czekoladzie (bez pieczenia)

  • on 6 kwietnia 2021

Sernik z mango i bananów pod kruszonką słonecznikowo-migdałową w białej czekoladzie (bez pieczenia)

Składniki

Spód sernika:

300 g ciastek owsianych

60 g miękkiego masła

1,5 łyżki kakao

Masa serowa z mango i bananów:

1 duże mango

2 średnie banany

250 g serka mascarpone

250 g twarogu pełnotłustego

350 g twarogu sernikowego

25 g żelatyny

0,5 szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

skórka z 1 cytryny

Kruszonka:

250 g słonecznika

70 g migdałów

1 tabliczka białej czekolady

150 g masła

2 łyżki śmietanki kremówki

Sernik z mango i bananów pod kruszonką słonecznikowo-migdałową w białej czekoladzie (bez pieczenia)

Przygotowanie

Spód ciasta:
Wszystkie składniki razem zmiksować na bardzo drobną kruszonkę. Wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

Masa serowa:
Żelatynę zalać zimną wodą (70 ml) i namoczyć.Mango z bananami i sokiem z cytryny zimiksować. Twaróg przemielić drobno. Żelatynę podgrzać, ale nie zagotowywać. Wymieszać z 2 łyżkami sera do sernika. Mascarpone, zahartowaną żelatynę, zimksowane owoce, cukier, twaróg, startą skórkę z cytryny i ser do sernika wymieszać do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy i dalej chłodzić.

Słonecznik podprażyć w piekarniku przez około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami masła i śmietanki w kąpieli wodnej. Przestudzić. Utrzeć z masłem. Połączyć ze słonecznikiem i migdałami. Rozłozyć równomiernie na blasze i zapiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Po upieczeniu wyłożyć na sito, aby kruszonka okapała z nadmiaru tłuszczu i odsączyć jeszcze na ręczniku papierowym i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie posypać górę sernika.
Sernik wstawić do lodówki i chłodzić najlepiej na całą noc, aby masa stężała.

Sernik jest gotowy;)
Smacznego:)!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..