Śledzie w śmietanie z gruszką i granatem

  • on 6 kwietnia 2021

Śledzie w śmietanie z gruszką i granatem

Składniki

śledzie solone 4 płaty (pojedyncze)

cebula 1 sztuka

gruszka 1 sztuka

śmietana 18% 1 łyżka

jogurt naturalny 3 łyżki

dodatkowo:

świeży owoc granatu 1 sztuka

Śledzie w śmietanie z gruszką i granatem

Przygotowanie

Śledzie zalewamy wodą, odstawiamy na 2- 3 godziny. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki o długości 2 cm.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrząca wodą. Sparzoną cebulę pozostawiamy do wystudzenia.
Zimną cebulę łączymy z kawałkami śledzia, dodajemy śmietanę i jogurt. Do tak przygotowanej sałatki ścieramy chwilę wcześniej obraną gruszkę*, mieszamy całość.
Taka kolejność działań zapobiegnie ciemnieniu gruszki.
Sałatkę odstawiamy na godzinkę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ziarnami granatu.
* Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..