Szynka wiejska wędzona i parzona

  • on 6 kwietnia 2021

Szynka wiejska wędzona i parzona

Składniki

Szynka kulka ok.1 – 1,2 kg

Sól peklowa 10g /kg mięsa

Sól niejodowana 30g/kg mięsa

Czosnek suszony (2-3 łyżeczki) lub 2-3 ząbki świeżego

Ziele angielskie (kilka ziaren)

Liść laurowy (3-4 szt.)

opcjonalnie zioła np. estragon, koper i.t.d.

Szynka wiejska wędzona i parzona

Przygotowanie

Przygotować solankę peklującą: 0,5-0,7 l wody na kg mięsa + sól peklowa – zagotować
2. Odlać 200-300ml /kg mięsa do nastrzyku
3. Do pozostałej wody dodać przyprawy i odstawić do sparzenia aż do ostygnięcia
4. Szynkę nastrzykać solanką peklującą i włożyć do zalewy z ziołami

5. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre).

6. Szynkę wyjąć, opłukać i włożyć w siatkę

7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej

Wędzenie:
1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
3. Wędzić ok. 4 h w temp. 40-60 st. C.

Parzenie:
1. Zagotować wodę do postaci wrzątku
2. Włożyć wędlinę i gotować 5-10 min.
3. Zmniejszyć ogień i rozpocząć parzenie
4. Całkowity czas gotowanie + parzenie to 50min.-1h /kg mięsa (do 70-75 st. C wewnątrz mięsa)

Przechowywać w lodówce.

Polecane przepisy: Szynka wiejska wędzona i parzona

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..