Tarta inspirowana kuchnią meksykańską

  • on 6 kwietnia 2021

Tarta inspirowana kuchnią meksykańską

Składniki

Ciasto: 250 gramów mąki pszennej (typ 650)

2 żółtka

1,5 łyżki śmietany 12%

100 gramów masła

1/2 łyżeczki soli

Farsz: 1 zielona papryka

1 czerwona cebula

1/2 puszki czerwonej fasoli

2 łyżki kukurydzy z puszki

Garść pomidorów koktajlowych

200 gramów śmietanki 30%

1 łyżka śmietany 12%

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 jajko

Ser Grana Padano do posypania

Pieprz cayenne, pieprz czarny i sól do smaku

Tarta inspirowana kuchnią meksykańską

Przygotowanie

Ciasto:
• Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
• Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę
• Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę

Farsz:
• Do miski wbijamy jajko i miksujemy ze śmietanką 30% przez minutę
• Następnie dodajemy łyżkę śmietany 12%, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, sól pieprz czarny, pieprz Cayenne, całość mieszamy
• Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, przekładamy do sosu
• Następnie dodajemy kukurydzę oraz czerwona fasolę, dokładnie mieszamy
• Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem
• Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem
• Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia
• Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy nadzienie, posypujemy serem Grana Padano a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe
• Następnie ponownie zapiekamy przez 25 minut w temp 180 stopni

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..