Tort czekoladowy

  • on 6 kwietnia 2021

Tort czekoladowy

Składniki

Biszkopt:

5 dużych jajek

160 gram cukru

120 gram mąki

35 gram kako

35 gram oleju

Krem czekoladowy:

500 ml schłodzonej śmietanki 30%

500 ml schłodzonej śmietanki 30%

400 gram gorzkiej czekolady

6 łyżek cukru pudru

Tort czekoladowy

Przygotowanie

Biszkopt:
*Jajka powinny być w temperaturze pokojowej (należy je wyjąć co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem biszkoptu).
Całe jajka razem z całym cukrem wbijamy do miski i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut. Piana jajeczna po odsunięciu z łopatek miksera na powierzchnie nie powinna od razu wyrównywać się z powierzchnią.

Gdy piana z jajek jest gotowa mąkę i kakao wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
Do gotowej piany stopniowo dodajemy po 2,3 łyżki przesianej mąki z kakao, delikatnie i powoli mieszamy szpatułką. Wszystko powtarzamy, aż mąka i kakao będą wymieszane.

Na koniec dolewamy olej i jeszcze raz ostrożnie i delikatnie mieszamy.

Dno okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy wlewamy gotowe ciasto.

Nagrzewamy piekarnik: grzałka górna i dolna, bez termoobiegu, 165 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy ciasto na 45-50 minut i pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia a następnie wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu jeszcze ostygnąć.
Należy pamiętać by upiec biszkopt 1,2 dni wcześniej przed robieniem tortu.

Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Śmietanę ubijamy.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem . Nie przerywając pracy miksera dodajemy do serka czekoladę. Miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Do kremu dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy szpatułką do uzyskania kremowej konsystencji.

Przygotowanie do złożenia tortu:
Biszkopt przekrawamy na 3 części.

Pierwszy spód przekładamy kremem i przykrywamy drugim spodem. Drugi spód przekładamy kremem i przykrywamy trzecim spodem.
Złożony tort otynkowujemy pozostały kremem i wstawiamy na jakiś czas do lodówki.Schłodzony tort ozdabiamy ulubionym dekoracjami wstawiamy do lodówki. Schodzony tort jest
już gotowy do podania:)
SMACZNEGO!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..