Tort szwarcwaldzki

  • on 6 kwietnia 2021

Tort szwarcwaldzki

Składniki

Biszkopt : (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao

Bita śmietana: 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do żelatyny

wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa 80 ml płatki czekolady

Tort szwarcwaldzki

Przygotowanie

Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem.
Całość dekoruje pozostałą kremówką, wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady.
Tort schładzam w lodówce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..