Tosty francuskie

  • on 6 kwietnia 2021

Tosty francuskie

Składniki

dwie małe suche chałki lub połowa jednej większej

2 jajka

150 ml mleka

łyżeczka cukru

odrobina cynamonu

2 łyżki masła

propozycje dodatków: konfitura, cukier puder, czekolada, świeże owoce, jogurt, śmietanka

Tosty francuskie

Przygotowanie

Jajka wbijamy na głęboki talerz, dolewamy mleko, wsypujemy cukier i cynamon i dokładnie wszystko roztrzepujemy. Chałkę kroimy na plastry o grubości 2-3 cm. Każdą z nich z boku możemy lekko naciąć wzdłuż po środku (aby stworzyć niewielką kieszonkę) i umieścić tam kostkę czekolady (podczas smażenia czekolada się rozpuści i tosty zyskają płynne czekoladowe nadzienie). Następnie kromki moczymy w mleku z jajkami. Im bardziej sucha będzie chałka, tym tosty będą smaczniejsze, bo wchłoną więcej płynu. Potrzymajcie kromki w mleku z każdej strony przynajmniej po 15-20 sekund, żeby środek miał okazję nasiąknąć.

Rozgrzewamy na patelni masło i kiedy się rozpuści, układamy na nim nasze mokre kromki. Smażymy z każdej strony na niezbyt mocnym ogniu przez kilka minut, pilnując, by masło się nie spaliło. Kiedy będą złociste, wyciągamy tosty na talerz. Podajemy od razu póki gorące z ulubionymi dodatkami.

Polecane przepisy: tosty francuskie anna starmach

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..