Uśmiech Carycy

  • on 6 kwietnia 2021

Uśmiech Carycy

Składniki

Forma 24 cm x 24 cm

Składniki na biszkopt:

5 jajek

Niepełna szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

180 g biszkoptów okrągłych

200 g dżemu z czarnego bzu

Składnik na masę budyniową:

2 budynie wiśniowe

2 szklanki mleka

3 łyżki cukru

250 g margaryny

Składnik na masę białą:

330 ml śmietany 30 %

Sok z brzoskwiń

2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

820 g brzoskwiń w puszce

1 galaretka zielona

Uśmiech Carycy

Przygotowanie

1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka.
2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką.
3. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

4. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
5. Szklankę mleka wlewamy do garnka i gotujemy, w drugiej szklance mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
6. Margarynę miksujemy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń, masę wykładamy na ostudzony biszkopt.

7. Następnie odlewamy zalewę z brzoskwiń, owoce kroimy w plasterki i układamy na wiśniowej masie.

8. Śmietanę ubijamy mikserem, wlewamy sok z Brzoskwiń oraz rozpuszczoną w małej ilość wody żelatynę.
9. Masę wykładamy na ciasto i dekorujemy pokrojoną zieloną galaretką.

10. Ciasto chłodzimy dwie godziny.
11. Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..