Uśmiech Carycy
Składniki
Forma 24 cm x 24 cm
Składniki na biszkopt:
5 jajek
Niepełna szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
180 g biszkoptów okrągłych
200 g dżemu z czarnego bzu
Składnik na masę budyniową:
2 budynie wiśniowe
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
250 g margaryny
Składnik na masę białą:
330 ml śmietany 30 %
Sok z brzoskwiń
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
820 g brzoskwiń w puszce
1 galaretka zielona
Uśmiech Carycy
Przygotowanie
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka.
2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką.
3. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
4. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
5. Szklankę mleka wlewamy do garnka i gotujemy, w drugiej szklance mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
6. Margarynę miksujemy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń, masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
7. Następnie odlewamy zalewę z brzoskwiń, owoce kroimy w plasterki i układamy na wiśniowej masie.
8. Śmietanę ubijamy mikserem, wlewamy sok z Brzoskwiń oraz rozpuszczoną w małej ilość wody żelatynę.
9. Masę wykładamy na ciasto i dekorujemy pokrojoną zieloną galaretką.
10. Ciasto chłodzimy dwie godziny.
11. Smacznego.