Warstwowa sałatka na krakersach

  • on 6 kwietnia 2021

Warstwowa sałatka na krakersach

Składniki

krakersy ok. 30 dag

filet z piersi kurczaka ok. 50 dag

cebula 1 średnia

mozzarella 15 dag (u mnie już starta)

majonez 8 łyżek

jogurt naturalny (u mnie grecki) 6 pełnych łyżek

ugotowane na twardo jajko 5

sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa gyros

dodatkowo:

szczypiorek, kiełki

Warstwowa sałatka na krakersach

Przygotowanie

Cebulę nalezy pokroić w kostkę i usmażyć do zeszklenia. na osobnej patelni usmażyć na tłuszczu drobno pokrojone mięso z przyprawą do gyrosa, słodką papryką i pieprzem. Dodać cebulę, wymieszać, przestudzić.
Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tak aby sałatka miała “charakter” :-). Mozzarellę pokroić w cienkie plastry lub tak jak u mnie użyć startej.
Krakersy ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce czy tacy.

Posmarować niewielką ilością sosu jogurtowo-majonezowego.

Ułóżyć plastry mozzarelli lub posypać startą, delikatnie polać sosem

i rozłożyć drugą warstwę krakersów.
Posmarować cienko sosem i wyłożyć kurczaka z cebulą. Polać niewielką ilością sosu

i przykryć trzecią warstwą krakersów.
Ugotowane jajka należy obrać i oddzielić żółtka. Białka posiekać, wymieszać z resztą sosu jogurtowo-majonezowego i wyłożyć na wierzch sałatki. Żółtka pokruszyć i posypać wierzch sałatki.

Schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekanym szczypiorkiem i kiełkami. Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..