Wytrawne muffiny ze szpinakiem
Składniki
400g świeżego lub mrożonego szpinaku
100g masła lub oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia szpinaku
500ml jogurtu naturalnego
4 jaja
250g sera feta
3 ząbki czosnku
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wytrawne muffiny ze szpinakiem
Przygotowanie
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wyłożyć szpinak, smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Całość doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudzić.
Jaja, jogurt, roztopione masło lub oliwę umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać szpinak i fetę. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładać do papilotek. Piec w temperaturze 180st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
Polecane przepisy: muffinki wytrawne
Polecane przepisy: Wytrawne muffiny ze szpinakiem