Wytrawne muffiny ze szpinakiem

  • on 6 kwietnia 2021

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Składniki

400g świeżego lub mrożonego szpinaku

100g masła lub oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia szpinaku

500ml jogurtu naturalnego

4 jaja

250g sera feta

3 ząbki czosnku

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

pieprz

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Przygotowanie

Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wyłożyć szpinak, smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Całość doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudzić.
Jaja, jogurt, roztopione masło lub oliwę umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać szpinak i fetę. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładać do papilotek. Piec w temperaturze 180st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!

Polecane przepisy: muffinki wytrawne

Polecane przepisy: Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..