ziemniaczana zapiekanka z rydzami

  • on 6 kwietnia 2021

ziemniaczana zapiekanka z rydzami

Składniki

ugotowane ziemniaki – 800 g

świeże rydze – 400 g

cebula -1 szt

wędzony boczek – 150 g

śmietana 18% – 200 ml

jajka – 2 szt

natka pietruszki – kilka gałązek

rozmaryn – 1-2 gałązki

sól, pieprz

masło klarowane – 50 g

ziemniaczana zapiekanka z rydzami

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać połowę klarowanego masła, zrumienić pokrojony w kostkę boczek. Do boczku dodać posiekaną cebulę i rydze ( małe zostawić w całości, większe pokroić na kawałki). dusić razem około 10 minut. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania wysmarować resztą masła, wyłożyć 2/3 ziemniaków, następnie warstwę grzybów. Natkę pietruszki i igły rozmarynu drobno posiekać, posypać po grzybach. Pozostałe plastry ziemniaków ułożyć na wierzchu zapiekanki.

Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać szczyptę soli, polać po ziemniakach. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..