Zupa kalafiorowo-brukselkowa z dodatkiem curry

  • on 6 kwietnia 2021

Zupa kalafiorowo-brukselkowa z dodatkiem curry

Składniki

3 skrzydełka z kurczaka

4 marchewki

1 kalafior

1 opakowanie mrożonej brukselki

1 pietruszka

0,5 szklanki płatków owsianych

1 serek topiony np.Hochland

sól,pieprz cytrynowy, 2 ziarenka ziela angielskiego

pół łyżeczki curry

szczypta lubczyku

pęczek pietruszki

Zupa kalafiorowo-brukselkowa z dodatkiem curry

Przygotowanie

Skrzydełka opłukać, włożyć do większego garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie i gotować około 20 minut. Zebrać z wierzchu powstałe szumowiny. Obrać i pokroić w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, dodać do wywaru. Oczyścić kalafiora, podzielić na różyczki. Wrzucić kalafiora i brukselkę do garnka, dodać płatki owsiane. Gotować około 20 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec dodać serek topiony, przyprawy ( sól, pieprz, lubczyk i koniecznie curry). Pogotować kilka minut do rozpuszczenia się serka. Zupę obficie posypać pietruszką. Pyszna i rozgrzewająca, doskonale zagęszczona przez płatki owsiane.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..