Zupa krem z pora i ziemniaków
Składniki
1 por
mała marchewka
6 ziemniaków
kawałek selera i pietruszki
mała cebula
łyżka serka topionego
po 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego
przyprawy: majeranek, oregano, sól, pieprz, ostra papryka
ok. 1,5 l rosołu lub wody
łyżka masła
4 kromki chleba na grzanki
olej do smażenia
Zupa krem z pora i ziemniaków
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie myjemy, obieramy, dowolnie kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.
W garnku roztapiamy masło, smażymy nasze warzywa przez ok. 5-10 minut aż zaczną intensywnie pachnieć.
Zalewamy rosołem, wrzucamy ziele, pieprz i liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, wsypujemy oregano i majeranek. Jeśli jest potrzeba możemy dolać rosół.
Następnie wyciągamy listek ziele i pieprz, wszystko dokładnie blendujemy.
Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się rozpuścił. Przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami lub makaronem.
Grzanki:
Chleb kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich stron, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego 🙂