Zupa krem ziemniaczana z porem i cebulą

  • on 6 kwietnia 2021

Zupa krem ziemniaczana z porem i cebulą

Składniki

3 białe cebule (250 g),

250 g pora,

4 łyżki oleju rzepakowego,

½ łyżeczka cukru,

1 łyżeczka soli do smażenia cebuli,

1 płaska łyżka soli (dodajemy stopniowo, do smaku),

1 kg ziemniaków,

3 – 4 liście laurowe,

1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,

ok. 1,5 l przegotowanej, gorącej wody,

1 płaska łyżeczka kozieradki,

pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

½ płaskiej łyżeczki kurkumy,

chili świeżo mielona do smaku,

1 płaska łyżeczka lubczyku lub świeżego 2 liście,

kwaśna śmietana 18%.

Zupa krem ziemniaczana z porem i cebulą

Przygotowanie

Pora kroimy w plasterki, cebule w wiórka, a ziemniaki w drobna kostkę.
W garnku o pojemności ok. 3 l rozgrzewamy olej, szklimy ma nim pora z cebulą, z dodatkiem cukru i jednej łyżeczki soli. Często mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy kilka min, nie zapominając o mieszaniu.
Następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość gorącą wodą, ok. 1 l, tyle, żeby warzywa przykryć. Dodajemy liście laurowe, pieprz ziołowy, lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki się rozpadną.
Dodajemy kurkumę, kozieradkę, mieszamy i wyjmujemy liście laurowe.
Zupę miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, rozcieńczamy ok. 0,5 l przegotowanej wody, mieszamy i doprawiamy chili, solą i pieprzem na ostro.
Zupę krem podajemy z łyżka gęstej śmietany.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..