Zupa ogórkowa na dróbkach
Składniki
1 szyjka z kurczaka i 2 – 3 skrzydełka kurczaka
1 marchew
1 mała cebulka
6 ziemniaków
6 ogórków kwaszonych
kawałek korzenia selera i pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
masło klarowane
sól i pieprz mielony do smaku
1/2 szklanki spienionej śmietany 18%
Zupa ogórkowa na dróbkach
Przygotowanie
Szyjkę i skrzydełka kurczaka oczyścić i umyć.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
Cebulkę obrać i posiekać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić skrzydełka oraz szyjkę i podsmażyć.
Wlać 2 litry gorącej wody, dodać kawałek selera i korzeń pietruszki, gotować około 25 minut.
Na patelni, na maśle klarowanym poddusić cebulkę, marchew oraz ziemniaki.
Do rosołu dodać podduszoną cebulkę, marchew i ziemniaki. Zupę gotować jeszcze około 10-15 minut na średnim ogniu. Dodać starte ogórki kiszone, podgotować.
Zupę ogórkową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po kilku minutach zdjąć z ognia.
Do gorącej zupy wlać zahartowaną i spienioną śmietanę, rozmieszać, wsypać posiekany koperek.
Przy wydawaniu, na jedną porcję zupy ogórkowej należy przeznaczyć pół szyjki lub 1 skrzydełko z kurczaka.
Smacznego 🙂