Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem

  • on 6 kwietnia 2021

Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem

Składniki

1 garść suszonych podgrzybków

1 cebula

4 łyżki oleju rzepakowego

500 ml passaty pomidorowej

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1,2 litra rosołu drobiowego

1 łyżeczka lubczyku

100 g ryżu

ekologiczna przyprawa w płynie

100 g pomidorków koktajlowych

100 g wędliny

2 szalotki

2 marchewki

oliwa z oliwek

śmietana

sól

Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem

Przygotowanie

Grzyby moczymy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski.
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy passatę i łyżkę koncentratu, chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień dodajemy grzyby, lubczyk, wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości, często mieszając. Do smaku doprawiamy ekologiczną przyprawą w płynie.
Pomidorki kroimy na pół, szalotki na ćwiartki, marchew kroimy w słupki. Przekładamy na blachę do pieczenia razem z plastrami wędliny, polewamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy 35 min w temperaturze 200°C.
Wszystkie składniki podajemy razem, zabielamy śmietaną.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..