Zupa pomidorowo dyniowa

  • on 6 kwietnia 2021

Zupa pomidorowo dyniowa

Składniki

zestaw rosołowy: u mnie kacze skrzydła i korpus ( na 4 porcje)

warzywa: marchew, cebula, pietruszka, seler kawałek

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, chili, sól

sos pomidorowy lub koncentrat

kawalek dyni lub gotowy mus dyniowy

Natka pietruszki

lane kluski: mąka, jajo, sól, kurkuma, woda

śmietana 18 % 3 łychy

Zupa pomidorowo dyniowa

Przygotowanie

Nastawiłam rosół z kaczki, dodałam warzywa i przyprawy oprócz soli. Wszystko zaczęłam od włożenia do zimnej wody, 1,5 litra.
Niektóre koncentraty lub przetwór z dyni może być już wystarczająco słony. A poza tym wartości odżywcze z mięsa łatwiej przenikają do wody.

Rosół na małym ogniu gotował się 1,5 godziny- do czasu aż mięso zmięknie.
Zdjęłam łyżka nadmiar ok.
Wyjęłam elementy kaczki, liście i ziele.

Do rosołu dodałam sos pomidorowy i mus dyniowy. Jeśli używamy dyni w całości to trzeba ją pogotować około 25 minut.
Wyjęłam marchewkę do dekoracji i zupę zmalaksowałam.
Lane kluski: rozmieszałam zimne jajo z dwiema szklankami mąki, dodałam sól i kurkumę dla koloru i zdrowia, dolewałam wodę aż ciasto było dosyć luźne. Cienkim strumieniem wlewałam je na wrzątek, cały czas mieszając.
Po wlaniu ostatnich klusek poczekałam dosłownie chwile aż zaczną się unosić, odcedziłam je i przelałam zimną wodą.
Śmietanę zahartowałam zupą i dodałam do całości. Do zupy dodałam jeszcze garść posiekanej natki. Doprawiłam solą.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..