Zupa soczewicowa

  • on 6 kwietnia 2021

Zupa soczewicowa

Składniki

Soczewica zielona – 1 1/2 szklanki

Soczewica czerwona – 1/2 szklanki

Cebula – 1 szt.

Czosnek – 2 ząbki

Bulion warzywny – 1 l

Kumin mielony – szczypta

Gorczyca mielona – szczypta

Kolendra ziarno mielone – szczypta

Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Liść laurowy – 1 szt.

Sól, pieprz (świeżo mielony) – do smaku

Zupa soczewicowa

Przygotowanie

Produkty wydałem na kuchnię. Bulion warzywny miałem już wcześniej przygotowany po pasteryzacji w słoiku. Można użyć też bulionu drobiowego lub wręcz tylko wody. Sprawa gustu.

Posiekałem cebulę i wrzuciłem ją do głębokiej patelni, na której rozgrzałem łyżkę oliwy. Zeszkliłem a następnie dodałem drobno posiekany czosnek i krótko go szkliłem.

Dodałem soczewicę, liść laurowy, zmielone: gorczycę, kumin i kolendrę (te mam zawsze gotowe w młynku do zmielenia przed użyciem) i część bulionu. Doprowadziłem do wrzenia.

Dodałem resztę bulionu i gotowałem bez przykrycia 45 minut. Na koniec dodałem pieprz, sól oraz drugą łyżkę oliwy. Wymieszałem, wyjąłem listek laurowy.

Przyozdobiłem kleksem jogurtowym, pestkami granata i natką pietruszki,

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..