Zupa z buraczków ćwikłowych.

  • on 6 kwietnia 2021

Zupa z buraczków ćwikłowych.

Składniki

burak ćwikłowy 3 średnie szt.

suszona włoszczyzna 2 łyżki

por 1 mały kawałek

ziemniaki 2 duże

filet z kurczaka 2 szt.

ziele angielskie 5 szt.

listki laurowe 3 listki

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

sól do smaku

pieprz do smaku

śmietana 30% 3 łyżki do zabielenia

jajka kurze 4 szt.

Zupa z buraczków ćwikłowych.

Przygotowanie

Umyte buraczki obieramy ze skórki, gotujemy, studzimy i trzemy na wiórki. W garnczku w 2 litrach osolonej wody, listkami laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną, porem, gotujemy filety z kurczaka. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte buraczki. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa. Zupę zabielamy śmietaną, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i po doprowadzeniu do wrzenia kończymy gotowanie. W między czasie gotujemy jajka na twardo, ugotowane studzimy i obieramy ze skorupek. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco z jajkiem i pieczywem.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..