Zupa z ciecierzycy i soczewicy

  • on 6 kwietnia 2021

Zupa z ciecierzycy i soczewicy

Składniki

1 szkl. ciecierzycy

1 szkl. czerwonej soczewicy

2 marchewki

1/4 bulwy selera

1 pietruszka

1 papryczka chili

1 plaster wędzonego boczku

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oleju rzepakowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra , 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżka majeranku

Zupa z ciecierzycy i soczewicy

Przygotowanie

Ciecierzycę i soczewicę namoczyć w oddzielnych naczyniach. Po kilku godzinach ciecierzycę ugotować. Odlać wodę, dodać soczewicę, pokrojone warzywa. Dodać zeszkloną na oleju pokrojoną cebulę i czosnek. Dolać 1,5 – 2 litry wody. Dodać boczek. Zagotować. Zdejmować kilka razy pianę która się wytworzy. Potem dodać przyprawy. Gotować jakieś 20-25 minut.

Polecane przepisy: Zupa z ciecierzycy i soczewicy

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..