ajvar z domowej piwniczki (papryka/bakłażan)

  • on 8 kwietnia 2021

ajvar z domowej piwniczki (papryka/bakłażan)

Składniki

papryka – 5kg

Bakłażan – 2,5 kg

Cebula – 1 szt

czosnek – 1 ząbek

papryczka chili – 1 szt

papryka wędzona – 1 łyżeczka

oliwa z oliwek (deep frying) – 1 łyżka (opcjonalnie)

ajvar z domowej piwniczki (papryka/bakłażan)

Przygotowanie

Warzywa dokładnie myję. Jeśli nie znam źródła pochodzenia myję je w wodzie z sodą oczyszczoną.

Paprykę kroję na połówki, usuwam gniazda nasienne.
Bakłażanom odcinam zielone czapeczki, kroję na połówki.

Warzywa układam na blachy wyłożone folią aluminiową. Robię z folii taką jakby wewnętrzną blaszkę – miseczkę, bo warzywa puszczą dużo soku podczas pieczenia, a soku nie wylewam, tylko razem z warzywami przetwarzam.

Wkładam do piekarnika na 50-60 minut 190-200 stopni – aż skórka papryki zacznie się przypiekać i miejscami nabierze czarno-brązowego koloru.

Zanim wyjmę warzywa z piekarnika, zakrywam je folią spożywczą lub aluminiową, żeby zaparowały. Podczas parowania skórka lepiej odstaje od miąższu.

Wyjmuję blachę z warzywami z piekarnika, ale nie zdejmuję folii. Warzywa wyjmuję pojedynczo. Obieram ze skórki i wrzucam do jakiegoś dużego naczynia.

Obieram paprykę i papryczkę chili ze skórki. Jeszcze ciepłą. Pewnymi ruchami, zaczynając od spieczonego środka.
Bakłażany oddzielam od skórki łyżką.

Obieram surową cebulę i czosnek.

Wielki gar na przetwory (mam taki tylko do tego celu) spryskuję rafinowana oliwą z oliwek.
Cebulę drobno siekam i wrzucam na rozgrzaną oliwę ( w wersji postnej podduszam na wodzie), żeby się zeszkliła. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i intensywnie mieszam. Nic nie może się przypalić, więc wszystko się dzieje na małym ogniu.

Teraz czas na fitness w kuchni zabawę z papryką:) – ćwiczymy mięśnie rąk bardzo szybko siekając paprykę. Uwaga! Będzie brudno i mokro 🙂 Lepiej nie robić tego w najlepszej bluzeczce:)

Najpierw połówkę upieczonej papryki kroję wzdłuż w wąskie paski. Potem bardzo energicznie siekam w drobniusieńką kosteczkę.
Bakłażany same się rozwalają, więc to tylko kilka ruchów nożem, żeby poprzecinać włókna.
Pojedynczo, każdą sztukę siekam i hop do garnka z cebulą i czosnkiem na podgrzanie. Mieszam zawartość od czasu do czasu. A gdzie sól? Wbrew wszelkim tradycyjnym przesłankom, nie dodaję i już.

W opcji dla leniuszków można przemielić przez maszynkę, ale osobiście nie przepadam za taką papaciają 🙂 wolę czuć kawałki papryki w smarowidle.

Wyparzam słoiczki i nakrętki. Po umyciu wkładam je do piekarnika na 20 min 120 stopni. Dla nas najwygodniejsze są takie małe, 200 ml, bo otwarta pasta może być przechowywana w lodówce kilka dni – max tydzień.

Nakładam do słoiczków gorący ajvar, dokładnie do sucha wycieram brzeg słoika i nakrętkę. Zakręcam mocno i odwracam słoik do góry dnem. W ten sposób zostawiam słoiki do wystygnięcia.

Podczas diety warzywno owocowej ajvar świetnie komponuje się z nie-spaghetti z cukinii.

Zimą przynoszę ajvar z DomowejPiwniczki i posiłek w 5-10 minut gotowy:)

Polecane przepisy: ajvar do czego używać

Polecane przepisy: ajvar z czym podawać

Polecane przepisy: ajvar

Polecane przepisy: ajvar z cukini

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..