Bezglutenowe naleśniki z truskawkowym musem

  • on 8 kwietnia 2021

Bezglutenowe naleśniki z truskawkowym musem

Składniki

50 g mąki ryżowej

1 jajko

125 ml mleka roślinnego

1 łyżeczka oleju + trochę do wysmarowania patelni

szczypta soli

6 truskawek, pokrojonych w ćwiartki

2 łyżeczki cukru

3 łyżki wody

1 banan, pokrojony w plastry

3 truskawki, pokrojone w plastry

Bezglutenowe naleśniki z truskawkowym musem

Przygotowanie

W misce mieszamy wszystkie składniki na naleśniki: mąkę, jajko, mleko, olej i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Patelnię smarujemy odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego i porządnie rozgrzewamy. Chochelką nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśnik z obu stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz i odstawiamy, czynność powtarzamy z resztą ciasta.

W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na mus: 6 truskawek, 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki wody, Podgrzewamy, często mieszając i rozdrabniając widelcem, aż truskawki rozpadną się, a cukier rozpuści.

Naleśnik smarujemy połową musu, wykładamy połowę banana i truskawek, składamy na 4. Czynność powtarzamy z drugim naleśnikiem. Smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..