Bezy

  • on 8 kwietnia 2021

Bezy

Składniki

* 10 białek * 0.5 kg drobnego cukru

*2 łyżeczki cukru waniliowego * Szczypta soli

* 3 dość duże blaszki * Papier do pieczenia

Bezy

Przygotowanie

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli . Następnie porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach , aż do uzyskania sztywnej masy.
Przygotowane blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekarnik dzielę na trzy części używając do tego kratek ( powinny być na wyposażeniu piekarnika )
Przygotowaną masę wykładam dużą łyżką . Można również użyć rękawa cukierniczego.
Z podanych proporcji wychodzą mi trzy spore blaszki.
Bezy suszymy na termoobiegu w temperaturze 110-120 stopni przez około 1 godzinę . W zależności jakie bezy chcemy uzyskać, czy suche w środku czy ciągutki należy temperaturę kontrolować jeśli trzeba to regulować.Po upływie około 40 minut blaszki zamieniam miejscami.
Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pamiętajmy , że bezy suszymy a nie pieczemy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..