Biała kaszanka na sercach i wątróbkach.

  • on 8 kwietnia 2021

Biała kaszanka na sercach i wątróbkach.

Składniki

wywar (rosół) 30 szklanek (szklanka 200 ml)

kasza jęczmienna pęczak 4 szklanki

kasza jęczmienna gruba 6 szklanek

kasza gryczana palona 5 szklanki

serce wieprzowe 1 szt.

serca z indyka 5 szt.

wątróbki z kaczki 50 dag

skóra z golonki 30 dag

ostry sos z papryczek habanero 200 ml

pasta rosołowa 4 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)

papryka słodka mielona 3 łyżki

jelito wieprzowe cienkie 28/30 10 metrów

Biała kaszanka na sercach i wątróbkach.

Przygotowanie

Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania golonek. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.

Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy smażone wątróbki, gotowane serca i skórę z golonki, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Wszystkie mięsa rozdrabniamy w małą kostkę.

Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości.

Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.

Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita.

Możemy robić wianuszki lub kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie. Parzymy 30 minut w wodzie 70 – 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..