Błyskawiczne tiramisu
Składniki
32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g)
1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (ok. 200 ml)
500 ml śmietanki 36 %
250 g mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Błyskawiczne tiramisu
Przygotowanie
Blaszka 22×22
Zimną śmietankę i mascarpone ubij z cukrami na sztywną masę.
Zimną kawę przelej do naczynia dużego na tyle żeby swobodnie moczyć w nim biszkopty.
Biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie z dwóch stron.
* Uwaga: biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie ponieważ błyskawicznie chłoną płyn i wystarczy im dosłownie muśnięcie kawy.
Namoczone biszkopty układaj na dnie blaszki.
Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę masy śmietanowej.
Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie.
Na wierzchu rozsmaruj drugą część masy.
Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch ciasta posyp obficie kakao, smacznego!