Błyskawiczne tiramisu

  • on 8 kwietnia 2021

Błyskawiczne tiramisu

Składniki

32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g)

1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (ok. 200 ml)

500 ml śmietanki 36 %

250 g mascarpone

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

Błyskawiczne tiramisu

Przygotowanie

Blaszka 22×22
Zimną śmietankę i mascarpone ubij z cukrami na sztywną masę.
Zimną kawę przelej do naczynia dużego na tyle żeby swobodnie moczyć w nim biszkopty.
Biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie z dwóch stron.
* Uwaga: biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie ponieważ błyskawicznie chłoną płyn i wystarczy im dosłownie muśnięcie kawy.
Namoczone biszkopty układaj na dnie blaszki.
Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę masy śmietanowej.
Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie.
Na wierzchu rozsmaruj drugą część masy.
Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch ciasta posyp obficie kakao, smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..