Bułeczki do pracy
Składniki
Ciasto : mąka pszenna 400 g
mąka orkiszowa 100 g ( może być sama pszenna )
drożdże 40 g
cukier 1/2 łyżeczki
2 żółtka + 1 białko
letnie mleko 190 ml + 5 łyżek oleju
majeranek 1 łyżka
czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
sól spora szczypta
Nadzienie : kaszanka 460 g
3 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Do posypania : natka pietruszki garść
listki tymianku 2-3 gałązki
Do smarowania 1 białko + sól + czarnuszka
Bułeczki do pracy
Przygotowanie
Wychodzi około 25 sztuk.
Z kaszanki zdejmujemy osłonkę.
Obraną cebulę dusimy na patelni z solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Do podduszonej dodajemy plasterki kaszanki i chwilę smażymy.
Studzimy.
Obie mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy tam drożdże, posypujemy cukrem i podlewamy kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka. Czekamy aż drożdże upłynnią się.
Do mąki dodajemy przyprawy, roztrzepane jajka, resztę mleka i olej.
Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto podwoi swoją objętość.
Posiekać natkę pietruszki i listki tymianku.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować w cienkie prostokąty.Blat można podsypać mąką.
Pozostałe białko roztrzepać z odrobiną soli i posmarować oba kawałki ciasta.
Na ciasto nałożyć masę z kaszanki, równomiernie rozprowadzić i posypać natką i tymiankiem.
Ciasto zwinąć w rulon, odkroić brzegi i kroić w 2-3 cm kawałki.
Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć ręką.
Bułeczki przekładamy na blaszki, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Podrośnięte bułki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy około 30 minut.
Polecane przepisy: Bułeczki do pracy