Bułeczki do pracy

  • on 8 kwietnia 2021

Bułeczki do pracy

Składniki

Ciasto : mąka pszenna 400 g

mąka orkiszowa 100 g ( może być sama pszenna )

drożdże 40 g

cukier 1/2 łyżeczki

2 żółtka + 1 białko

letnie mleko 190 ml + 5 łyżek oleju

majeranek 1 łyżka

czosnek staropolski 1/2 łyżeczki

sól spora szczypta

Nadzienie : kaszanka 460 g

3 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Do posypania : natka pietruszki garść

listki tymianku 2-3 gałązki

Do smarowania 1 białko + sól + czarnuszka

Bułeczki do pracy

Przygotowanie

Wychodzi około 25 sztuk.
Z kaszanki zdejmujemy osłonkę.
Obraną cebulę dusimy na patelni z solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Do podduszonej dodajemy plasterki kaszanki i chwilę smażymy.
Studzimy.

Obie mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy tam drożdże, posypujemy cukrem i podlewamy kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka. Czekamy aż drożdże upłynnią się.
Do mąki dodajemy przyprawy, roztrzepane jajka, resztę mleka i olej.
Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto podwoi swoją objętość.
Posiekać natkę pietruszki i listki tymianku.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować w cienkie prostokąty.Blat można podsypać mąką.
Pozostałe białko roztrzepać z odrobiną soli i posmarować oba kawałki ciasta.
Na ciasto nałożyć masę z kaszanki, równomiernie rozprowadzić i posypać natką i tymiankiem.

Ciasto zwinąć w rulon, odkroić brzegi i kroić w 2-3 cm kawałki.
Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć ręką.

Bułeczki przekładamy na blaszki, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Podrośnięte bułki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy około 30 minut.

Polecane przepisy: Bułeczki do pracy

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..