Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem

  • on 8 kwietnia 2021

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem

Składniki

4 szklanki mąki pszennej,

100 g cukru,

20 g drożdży,

2 jajka,

1 szklanka mleka,

100 g masła.

Nadzienie;

500 g sera twarogowego,

3 łyżki cukru,

3 łyżki śmietany 18%,

Około 300 g truskawek,

Po łyżeczce wiórek kokosowych i cukru na każdą bułeczkę.

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem

Przygotowanie

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponowienie zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ser twarogowy mieszamy ze śmietaną i cukrem. Truskawki myjemy i kroimy na pół.

Z ciasta rwiemy kawałki, formujemy kulki.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kuleczki, spłaszczamy. Wykładamy po łyżce masy twarogowej i układamy truskawki. Posypujemy wiórkami kokosowymi i cukrem.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..