Buraczana sałatka z ciecierzycą i halloumi

  • on 8 kwietnia 2021

Buraczana sałatka z ciecierzycą i halloumi

Składniki

1 puszka ciecierzycy

1 szklanka zielonej soczewicy

4 ugotowne buraki

pół czerwonej cebuli

pół pęczka koperku

halloumi (200 g)

SOS

4 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1 ząbek czosnku

sol, pieprz

Buraczana sałatka z ciecierzycą i halloumi

Przygotowanie

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć.
Ciecierzycę odsączyć na sitku.
Buraki pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
Halloumi pokroić w plastry – usmażyć na patelni na łyżce oliwy.
Składniki sosy wymieszać w słoiku.
Soczewice wymieszać z ciecierzycą, buraczkami, cebulą, posiekanym koperkiem, dodać sos i zmieszać.
Rozłożyć na talerze, na każdej porcji położyć kilka kawałków halloumi.

Polecane przepisy: Buraczana sałatka z ciecierzycą i halloumi

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..