Buraczki zasmażane z jabłkiem, do obiadu

  • on 8 kwietnia 2021

Buraczki zasmażane z jabłkiem, do obiadu

Składniki

1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości

1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami

1 cebula, najdrobniej posiekana

1 łyżka smalcu

1 łyżka mąki

1 łyżka cukru

1 łyżka śmietany

1 łyżeczka octu winnego

sól i biały pieprz do smaku

Buraczki zasmażane z jabłkiem, do obiadu

Przygotowanie

Umyte buraki wkładamy do piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości buraków), pieczemy w 180 stopniach. Wyjmujemy jeszcze ciepłe (!), obieramy ze skórki i ucieramy na tarce z małymi otworami na puree. Można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami (wówczas jabłko również tak ścieramy).
Zamiast upiec, buraczki można ugotować w wodzie.

Na rozgrzanym smalcu zasmażamy posiekaną cebulę, oprószamy mąką – smażymy, cały czas mieszając, aż mąka straci smak surowizny i nabierze złocistej barwy – jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie posmak mąki będzie później wyczuwalny w potrawie.
Ja zazwyczaj mam już wcześniej przygotowaną mąkę do zasmażki. Wystarczy uprażyć na suchej patelni większą ilość mąki. Mąka powinna zbrązowieć, ale nie przypalić się! Gdy wystygnie na patelni, przesypuję ją do słoiczka, zamykam i przechowuję w suchym i ciemnym miejscu -szafce kuchennej 😉 Używam w razie potrzeby do zup, sosów i tak dalej.

Bezpośrednio na zasmażkę wkładamy utarte buraczki, jabłko, doprawiamy do smaku cukrem, octem winnym, solą oraz pieprzem – przez kilka minut zasmażamy, aż połączą się smaki.
Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: buraczki do obiadu na szybko

Polecane przepisy: buraczki tarte do obiadu na zimno

Polecane przepisy: Buraczki zasmażane z jabłkiem, do obiadu

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..