Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.

  • on 8 kwietnia 2021

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.

Składniki

Ciasto:

30 g świeżych drożdży

mąka poznańska typ 500 – 3 szklanki

Cukier 4 łyżeczki

płaska łyżeczka soli

Olej roślinny 6 łyżek

3/4 szklanki ciepłego mleka

Farsz:

ser mozzarella 125 gram

ser gouda starty 3 łyżki

smażone pieczarki z cebulą

Suszone pomidory

Koperek

Sól

Pieprz ziołowy

jajko kurze do posmarowania calzone

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.

Przygotowanie

Wykonanie farszu:
Wymyte pieczarki kroimy w kostkę, cebule również kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do ich miękkości. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Usmażone pieczarki z cebulką studzimy. Żółty ser trzemy przez duże oczka, suszone pomidory z oleju i ser mozzarella kroimy w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodajemy drobno pokrojony koper, starty żółty ser, ser mozzarella i pomidory suszone. Wszystkie składniki mieszamy.

Wykonanie calzone:
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Na placki układamy farsz, zlepiamy duże pierogi. Zlepione calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzone do piekarnika.

Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do pięknego zarumienienia się calzone.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Ostudzone, ale tak żeby były ciepłe konsumujemy.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..