Chleb bezglutenowy

  • on 8 kwietnia 2021

Chleb bezglutenowy

Składniki

80g mąki ziemniaczanej

100g mąki kukurydzianej

175g mąki gryczanej niepalonej

400g letniej wody

20g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

2 łyżeczki gumy ksantanowej lub gumy guar

3 łyżki oleju roślinnego

1 jajko

100g ziaren słonecznika

100g siemienia lnianego

Chleb bezglutenowy

Przygotowanie

W misce wymieszać drożdże z wodą i cukrem.

W osobnej misce wymieszać wszystkie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz gumę ksantanową.

Do suchych składników dodać wodę z drożdżami, wbić jajko i wlać olej.

Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Po dokładnym wymieszaniu dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego i wymieszać łyżką.

Keksówkę o wymiarach 24×26 cm nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godz.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C.

Wstawić keksówkę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.
Jak zaparować piekarnik, możecie poczytać tutaj: https://smaker.pl/artykul-jak-zaparowac-piekarnik,166039,pasjonata.html .

Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, jeżeli użyliśmy papieru do pieczenia to delikatnie odklejamy go od chleba, a jeżeli foremka była posmarowana masłem to wyciągamy chleb i wystawiamy jeszcze na ok. 10 min do piekarnika (sam bochenek), aby skórka ładnie się wysuszyła. Po tym czasie wyłączamy i otwieramy piekarnik, aby chleb wystygł.
Smacznego.

Polecane przepisy: chleb owsiany bezglutenowy

Polecane przepisy: łatwy przepis na domowy chleb bezglutenowy bez drozdzy

Polecane przepisy: chleb ryżowy bezglutenowy bez drożdży

Polecane przepisy: chleb bezglutenowy bez drożdży i cukru

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..