Chleb pszenno żytni na drożdżach 4 ziarna.

  • on 8 kwietnia 2021

Chleb pszenno żytni na drożdżach 4 ziarna.

Składniki

zaczyn drożdżowy:

drożdże świeże 30 g

miód 2 łyżki

woda ciepła 50 ml

Ciasto właściwe:

Mąka pszenna chlebowa Typ 750 30 dag

Mąka żytnia razowa Typ 2000 20 dag

ziarna słonecznika pół szklanki

ziarna dyni pół szklanki

siemię lniane pół szklanki

czarnuszka 1/3 szklanki

sól 1 łyżka

woda ciepła 300 ml

Chleb pszenno żytni na drożdżach 4 ziarna.

Przygotowanie

Mieszamy rozkruszone drożdże z miodem i wodą, odstawiamy na 20 minut żeby urosły. Do miski wsypujemy mąki, sól i ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy.

Po 20 minutach jak drożdże urosną wlewamy je do wymieszanych mąk, dodajemy pozostałą wodę i wstępnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Dalej wyrabiamy ciasto mikserem z końcówkami haki przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite.

Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej, wysypanej otrębami pszennymi foremki (duża forma keksowa). Zwilżoną ręką rozprowadzamy równo ciasto w foremce. Po wierzchu posypujemy ziarnem słonecznika, mokrą patką lekko wciskamy ziarna w ciasto.

Foremkę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W między czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy ciasto w foremce.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 250 stopniach Celsjusza i 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Upieczony chleb lekko zraszamy i studzimy na kratce.

Udanego wypieku 🙂

Polecane przepisy: chleb domowy pszenno żytni na maślance

Polecane przepisy: chleb pszenno żytni na drożdżach

Polecane przepisy: chleb pszenno żytni na drożdżach z automatu

Polecane przepisy: anielska kuchnia siostry anieli chleb na drożdżach

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..