Chleb z ziarnami na kefirze

  • on 8 kwietnia 2021

Chleb z ziarnami na kefirze

Składniki

mąka pszenna 25 dag

mąka pszenna pełnoziarnista 25 dag

kefir 400 ml

woda ciepła 150-200 ml

drożdże świeże 4 dag

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

oliwa z oliwek 3 łyżki

siemię lniane 2 łyżki

słonecznik łuskany 10 dag

Chleb z ziarnami na kefirze

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą, wsypać 3 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

Mąki wymieszać z solą, siemieniem i ziarnami słonecznika. ( odłożyć 2 łyżki ziaren słonecznika)

Następnie dodać kefir, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 10 minut.

Pod koniec dodać oliwę, wyrabiać do dokładnego wchłonięcia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej, posmarować wodą, odłożyć do wyrośnięcia.

Następnie naciąć nożem, posypać odłożonymi ziarnami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.

Polecane przepisy: Pyszny Chleb z Ziarnami Bez Zagniatania

Polecane przepisy: domowy chleb żytni z ziarnami na drożdżach

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..