Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami.

  • on 8 kwietnia 2021

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami.

Składniki

Zaczyn:

mąka żytnia razowa typ 2000 10 dag

woda 125 ml

aktywny zakwas żytni 15 dag

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

mąka żytnia razowa typ 2000 10 dag

mąka żytnia typ 720 40 dag

płatki żytnie 3 lyżki

woda wymieszana z 1 łyżką miodu 400 ml

Sól 20 g

pestki słonecznika 3 łyżki

pestki dyni 3 łyżki

siemię lniane 3 łyżki

czarnuszka 3 łyżki

Opcjonalnie:

garść pestek dyni do posypania

garść pestek słonecznika do posypania

margaryna Kasia do posmarowania formy

otręby do wysypania formy

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami.

Przygotowanie

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym i czarnuszką.

Wlewamy wodę z miodem oraz dodajemy zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką.

Po wstępnym mieszaniu łyżką, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.

Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.

Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.

Udanego wypieku!!!

Polecane przepisy: mąka żytnia razowa typ 2000

Polecane przepisy: prosty i szybki chleb na zakwasie z ziarnami

Polecane przepisy: domowy chleb żytni z ziarnami na drożdżach

Polecane przepisy: chleb zytni razowy 2000

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..