Chrupiące kukurydze z polenty

  • on 8 kwietnia 2021

Chrupiące kukurydze z polenty

Składniki

pół szklanki drobnej kaszki kukurydzianej

2 szklanki wody

pół łyżeczki soli morskiej

1 łyżka masła

20 g parmezanu

pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki

masło do wysmarowania foremek

Chrupiące kukurydze z polenty

Przygotowanie

Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia.
Do wysmarowanych foremek wlewamy gorącą polentę. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia.
Dobrze zastygnięte kukurydze pieczemy przez 20-25 minut w 200-220 stopniach C, aż się ładnie zrumienią, z wierzchu będą chrupiące, a środek zostanie miękki.
Kukurydze podajemy z ulubionym dipem lub jako dodatek do dania głównego.
Porada: Kukurydze najlepiej zrobić dzień wcześniej, by dobrze zastygły w lodówce, wtedy uzyskamy najlepszy efekt.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..