Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • on 8 kwietnia 2021

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki

Jajka kurze – 5 szt.

Cukier kryształ biały – 20 dag

Mąka tortowa – 20 dag

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Czekolada gorzka – 100 g – tabliczka

Cukier brązowy – 6 łyżek

Gruszki – 4 szt.

Budyń śmietankowy – 2 szt.

Mleko – 2 1/2 szklanki

Wiórka kokosowe do posypania

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przygotowanie

1/2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. 5 jajek ubić z 20 dag cukru na puszysto.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, przekroić na połowę.

Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 3 łyżki wody , wrzucić gruszki, dodać 3 łyżki brązowego cukru, powoli podsmażać aż będą lekko brązowe. Wyłożyć na połowę ciasta.

2 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami brązowego cukru. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka, zagotować i gorący wylać na gruszki.

Przykryć drugą połową ciasta. Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej , wylać na wierzch ciasta rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi.Pozostawić ciasto na 3 godziny, pokroić na porcje.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..