Ciasto Fanta

  • on 8 kwietnia 2021

Ciasto Fanta

Składniki

3 szkl mąki

3/4 szklanki cukru

100 ml oleju

1 szkl jogurtu naturalnego

150 ml fanty

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kilka kropel olejku cytrynowego

2 małe puszki mandarynek w syropie

1/4 łyżeczki soli

Cukier puder do posypania

Ciasto Fanta

Przygotowanie

Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Dodaj porcjami olej oraz jogurt, a następnie fantę, sól i olejek cytrynowy, cały czas miksując.

Mąkę dodawaj partiami mieszając łopatką. Nie używaj już miksera.

Ciasto wylej do foremki o wymiarach 21/25cm wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż odsączone z zalewy kawałki mandarynek.

Piecz ok. 35 – 40 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (góra +dół) bez termoobiegu.

Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..