Ciasto kawowo-bananowe.

  • on 8 kwietnia 2021

Ciasto kawowo-bananowe.

Składniki

220g podłużnych biszkoptów

400g herbatniki

3 łyżki kawy do parzenia

150ml wrzątku

400ml dżemu wiśniowego

100ml rumu

2 śmietanki 30% 300ml

2 serki mascarpone

cukier puder wg.własnego smaku

2x śmietan-fixy

4 banany

Ciasto kawowo-bananowe.

Przygotowanie

Blaszkę 25/34 wyłożyć folią aluminiową.
Na spód wyłożyć biszkopty,na wierzch dać dżem wiśniowy.
Ułożyć herbatniki i naponczować kawą wcześniej zaparzoną z dodatkiem rumu.
Śmietanki ubić i dodać do serka mascarpone.
Dodać cukier tyle ile lubimy i zmiksować.
Wlewać stopniowo rum,miksować.
Łyżką nabierać kawę wraz z fusami i dodać do kremu.
Na końcu dodać śmietan-fix i zmiksować,aż krem zgęstnieje.
Na herbatniki wylożyć połowę kremu.
4 banany pokroić w plasterki i ułożyć na kremie,lekko wciskając.
Na banany dać herbatniki i naponczować kawą z rumem.
Wyłożyć drugą połowę kremu i rozsmarować.

Herbatniki ,które zostały rozgnieść wałkiem do ciasta i posypać wierzch ciasta.
Dać do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego życzę!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..