ciasto migdałowe z pomarańczami
Składniki
mielone migdały – 170 g
mąka pszenna tortowa -200 g
jajka – 3 duże
masło – 250 g
cukier – 200 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
pomarańcze – 4 duże
cukier brązowy – 2 łyżki
cukier puder do posypania gotowego ciasta
ciasto migdałowe z pomarańczami
Przygotowanie
Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Z jednej z nich zetrzeć skórkę, odłożyć (dodajemy ją do ucieranego ciasta).
Ostrym nożem wyfiletować wszystkie pomarańcze, zachowując cały wyciekający sok.
Na patelnię przełożyć gotowe, wyfiletowane cząstki pomarańczy wraz z sokiem.
Na dużym ogniu odparować sok , następnie dodać brązowy cukier. Wymieszać i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na krem. Dodawać po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Wsypać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz odłożoną skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić pomarańcze.
Piec w temperaturze 180 stopni 35 – 40 minut. Wystudzić.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.