ciasto migdałowe z pomarańczami

  • on 8 kwietnia 2021

ciasto migdałowe z pomarańczami

Składniki

mielone migdały – 170 g

mąka pszenna tortowa -200 g

jajka – 3 duże

masło – 250 g

cukier – 200 g

proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

pomarańcze – 4 duże

cukier brązowy – 2 łyżki

cukier puder do posypania gotowego ciasta

ciasto migdałowe z pomarańczami

Przygotowanie

Pomarańcze umyć w gorącej wodzie. Z jednej z nich zetrzeć skórkę, odłożyć (dodajemy ją do ucieranego ciasta).
Ostrym nożem wyfiletować wszystkie pomarańcze, zachowując cały wyciekający sok.

Na patelnię przełożyć gotowe, wyfiletowane cząstki pomarańczy wraz z sokiem.

Na dużym ogniu odparować sok , następnie dodać brązowy cukier. Wymieszać i smażyć jeszcze około 2-3 minuty. Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem na krem. Dodawać po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Wsypać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz odłożoną skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić pomarańcze.

Piec w temperaturze 180 stopni 35 – 40 minut. Wystudzić.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..