Ćwiartki pieczone w majeranku

  • on 8 kwietnia 2021

Ćwiartki pieczone w majeranku

Składniki

4 ćwiartki z kurczaka,

1 czubata łyżka majeranku,

1 łyżka przyprawy do kurczaka,

0,5 łyżki czerwonej słodkiej papryki w proszku,

2 łyżki oleju.

Ćwiartki pieczone w majeranku

Przygotowanie

Umyte i osuszone ćwiartki z kurczaka ponacinać na skórze. Następnie wsypać wszystkie podane w opisie przyprawy i dokładnie natrzeć każdą ćwiartkę, odstawić na pół godziny pod ściereczką aby mięso wchłonęło wszystkie przyprawy.

Gdy ćwiartki odstały już swój czas w przyprawach przełożyć je z całą zawartością do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec półtorej godziny, można z raz je przewrócić na druga stronę. Piec do ładnego zarumienienia.

Upieczone ćwiartki podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem okraszonymi lekko tłuszczem z pieczonych ćwiartek oraz sałatą masłową na słodko kwaśno taka uwielbiam najbardziej czyli jedna sałata, dwie łyżki cukru, dwie łyżki octu i trzy czubate łyżki śmietany 18 %. Do tego pęczek szczypiorku lekko posolonego.

Ćwiartki z kurczaka pieczonego w piekarniku z majerankiem z wierzchu skórka wyszła bardzo chrupiąca a w środku ćwiartki były kruche i lekko soczyste. Polecam serdecznie takie danie np. jako obiad niedzielny lecz nie koniecznie ponieważ można taki zjeść kiedy ma się ochotę.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..