czekoladowy sernik na zimno
Składniki
twaróg sernikowy – 1 kg
gorzka czekolada – 400 g
cukier puder – 1,5 szklanki
śmietana kremówka 36% – 200 ml
herbatniki – 200 g
masło – 70 g
płatki kokosowe lub owoce (opcjonalnie)
czekoladowy sernik na zimno
Przygotowanie
Masło stopić, herbatniki pokruszyć na piasek, wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć przygotowaną mieszanką. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, następnie partiami dodawać ostudzoną czekoladę. Śmietanę ubić na krem, delikatnie wymieszać z serem.
Na przygotowany herbatnikowy spód wyłożyć masę serową. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Gotowy sernik można udekorować płatkami kokosowymi lub ulubionymi owocami (świetnie sprawdzą się wiśnie).