czekoladowy sernik na zimno

  • on 8 kwietnia 2021

czekoladowy sernik na zimno

Składniki

twaróg sernikowy – 1 kg

gorzka czekolada – 400 g

cukier puder – 1,5 szklanki

śmietana kremówka 36% – 200 ml

herbatniki – 200 g

masło – 70 g

płatki kokosowe lub owoce (opcjonalnie)

czekoladowy sernik na zimno

Przygotowanie

Masło stopić, herbatniki pokruszyć na piasek, wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć przygotowaną mieszanką. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, następnie partiami dodawać ostudzoną czekoladę. Śmietanę ubić na krem, delikatnie wymieszać z serem.

Na przygotowany herbatnikowy spód wyłożyć masę serową. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Gotowy sernik można udekorować płatkami kokosowymi lub ulubionymi owocami (świetnie sprawdzą się wiśnie).

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..