Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

  • on 8 kwietnia 2021

Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Składniki

3 – 4 główki czosnku ( dla jednego słoiczka o pojemności ok. 300 g )

oliwa z oliwek

Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Przygotowanie

Obieramy wszystkie ząbki czosnku, wrzucamy ząbki do maszynki do siekania i rozdrabniamy czosnek, aż powstanie bardzo drobna kosteczka.

Jeśli nie mamy takowej maszynki to możemy również ręcznie posiekać czosnek w drobniutką kostkę, ale to wymaga sporo pracy , cierpliwości i czasu, także proponuję jednak zakup maszynki, zaoszczędzimy czas i uwolnimy ręcę od zapachu czosnku.
Na najprostszą maszynkę nie wydamy dużo – koszt to ok. 10 zł, 20 zł.

Przekładamy zmielony czosnek do słoiczka o pojemności ok. 300 g i zalewamy oliwą z oliwek aż po brzeg słoiczka.

W czasie używania zalewy czosnkowej, może się zdarzyć , że będziemy musieli dolać nieco oliwy, kiedy zuważymy , że w słoiczku zrobiło się “sucho” i został nam prawie tylko czosnek, bez wahania dolewamy jej ponownie.

W ten prosty ,szybki sposób, mamy gotowy czosnek , który długo nam posłuży.
Teraz jeśli chcemy dodać czosnku do jakiejś potrawy, sięgamy od razu po już gotowy produkt .
Słoiczek przechowujemy w lodówce. Ja trzymam go na najniższej półce.

Smacznego 🙂

Polecane przepisy: kiszony czosnek po rosyjsku

Polecane przepisy: Czosnek w zalewie olejowej

Polecane przepisy: kiszony czosnek właściwości

Polecane przepisy: czosnek zalany olejem

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..