Delikatne bułeczki mleczno-maślane

  • on 8 kwietnia 2021

Delikatne bułeczki mleczno-maślane

Składniki

500 gramów mąki pszennej (typ 480)

200 ml wody

Jedno jajko

3 łyżki masła

3 łyżki cukru

4 łyżki mleka w proszku

25 gramów świeżych drożdży

Jedna łyżka soli

Delikatne bułeczki mleczno-maślane

Przygotowanie

• Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić
• Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże
• Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut
• Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody
• Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
• Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut

• Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem
• Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki
• Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut
• Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem
• Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 200° bez termoobiegu przez około 15 minut
• Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru
• Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem

Polecane przepisy: bułeczki maślane z budyniem

Polecane przepisy: Delikatne bułeczki mleczno-maślane

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..